miercuri, 5 noiembrie 2014

Brownies cu sfeclă


"Brownies cu ce?!"  "Bleach!"  "Cum să pui sfeclă în brownies???"
Cam acestea sunt reacțiile atunci când le spui oamenilor care este ingredientul secret. De ce secret? Pentru că dacă nu este deconspirat își face treaba din umbră și o face bine fără ca nimeni să își dea seama.
Care este mai exact misiunea "agentului special sfeclă"?
Păi ia să vedem... reducerea semnificativă a cantității de făină și, deci, a carbohidraților. Unde mai pui tăierea cam la jumătate a îndulcitorilor și de tot a untului și alte grăsimi de felul acesta. Ia să vedem ce iese din ecuația cu acești coeficienți...
O prăjitură demnă de vremuri de dietă ca și valori nutriționale dar oaspete de onoare în loja momentelor de răsfăț ca și gust.


 Mulatrele astea roșiatice mi-au îndulcit nu numai papilele gustative, ci și corasonul căci am reușit să le împart, chit că am făcut mult prea puține, cu o parte din prietenii mei de la facultate. Toți cei care le-au încercat s-au declarat mai mult decât încântați de gust și extrem de surprinși să afle că ingredientul principal este... sfecla. Și... legat de asta: la urma urmei, sunt și eu om. Și chiar dacă nu-mi plac lingușelile, faptul că cei dragi îmi apreciază într-un sens pozitiv eforturile/micile experimente îmi pun un pled călduros peste suflețel. Și tocmai de asta am să pun aici niște poze cu 2 dintre cele mai importante persoane din viața mea de student politehnist. Și chiar dacă cele 2 suricate or să mă omoare când or să vadă asta... măcar mor împăcată și cu damblaua făcută (sâc!). Plus că or să vadă și vizitatorii blogului că oamenii chiar au mâncat brownies cu sfeclă și nu au murit. Ba mai mult! Le-a și plăcut! So pun pozele și rămân aici - de-ar fi să fie sub formă de ultimă dorință! :))



Asta mică de mai sus este Gia - copilașul Olaf devorator de ciocolată a bârfit-o un pic pe micuța care a mai rămas pentru ea, după ce am trecut cu caserola cu brownies peste o armată de pofticioși și abia am reușit să îi salvez o bucățică. Imediat cum i-a ajuns mulatra în stomăcel a dat verdictul: "a fost foarte bună dar parcă aș mai fi pus un pic de zahăr". Păi cum să fie ceva destul de greu de ucis pentru un super-mega asasin profesionist? Cum să poată rămâne în picioare un dulce oricât de dulce în fața micuței topitoare de cicolată? 

Ok, asta era o mică paranteză prin care voiam să vă sugerez să mai puneți ceva extra îndulcitor dacă sunteți foarte hard-core în ceea ce privește desrtul și deci, dacă obișnuiți să mâncați chestii extrem de dulci!

În altă ordine de idei, o iubesc pe micuța asta bretonată cu tot cu papilele ei hard core și de aia promit să îi fac ceva dulce, dulce, dulce (Cinnabon style) data viitoare :D


La polul opus se află missa de mai sus. Nu o să zic foarte multe. Cred că satisfacția de pe fața ei face cât o mie de cuvinte. Comentariile ei au fost încă și mai calde decât mutrița aia drăguță și zâmbitoare. Mi-a numit "roșcatele" geniale și minunate și a menționat ceva despre fapul că tocmai a avut o revelație ;) Cu alte cuvinte: muzică pentru urechile mele! ;;) 

Oricum, părerea Irinei a fost că puteau fi făcute încă și mai bune dacă erau însiropate cu o cremă de lichior sau servite înmuiate în lichior. Eu sunt de acord cu ea. De aceea i-am și promis că o să îi fac damblaua asta cât de curând cu o altă combinație ingenioasă pusă-n brownies.
 



 Ingrediente:

  • 5 sfecle potrivite (cam 500 - 600 de grame)
  • 30 gr cacao
  • 30 gr făină de portocale sau o lingură cu coajă de portocală rasă.
  • 2 ouă
  • 1 vârf de cuțit de praf de copt
  • 10 gr de unt
  •  puțină scorțișoară
  • puțină nucșoară
  • 200 ml sana sau kefir sau lapte bătut
  • 20 - 25 ml esență de rom
  • 100 gr gem de căpșuni (pe post de îndulcitor) - dar poți folosi 100 de grame din orice alt îndulcitor vrei, cu ar fi mierea, de ex.
  • 70 gr ciocolată neagră 75%
  • 100 - 150 grame fulgi de ovăz (de tip rolled - ca cei pe care i-am folosit în crumble) sau 100 - 150 grame făină
  •  50 - 100 gr muesli cu alune de pădure, migdale, nuci, alune și stafide sau, dacă nu aveți muesli puteți folosi doar 50 - 100 de grame de migale și alune tocate mărunt  
Metoda:
 
1. Coaceți sfecla.
Dacă folosiți cuptorul aragazului nepreîncins va fi necesară cam 1 - 1:30 h ca sfecla să fie perfectă pentru brownies.
Timpul de pătrundere depinde, în mod evident, și de dimensiunile sfeclei.
 
 
2. Lasă sfecla să se răcească, curăță-o de coajă și apoi transform-o în piure (sau mai bine într-o pastă).
Poți folosi un robot de bucătărie, un mixer vertical, un chopper, o mașină de tocat, un blender sau orice altceva ce poate să facă bine treaba asta. 
 
 
 
Pune și 100 ml de apă în timp ce prepari pasta de sfeclă, ca să obții o textură ceva mai lichidă.
 
 
3. Adaugă gemul sau zahăr, sau miere sau curmale fără sâmburi sau orice alt îndulcitor ai chef.
Dacă nu ești tocmai genul de "sugar freak" încearcă să nu pui mai mult de 100 de grame, căci sfecla este și ea, destul de dulce.
Pulsează din nou la blender pentru o mai bună amestecare.
 
 
 
Toarnă piureul de sfeclă într-un bol mare.
 
 
 
4. Topește ciocolata în unt și 100 ml de lapte sau apă, apoi adaug-o piureului de sfeclă.





5. Pune fulgii de ovăz, făina de portocale, praful de copt și muesli într-un blender, chopper sau robot și pulsează până ce amestecul devine făinos.
Sau:
Poți folosi făină, coajă de portocală rasă și alune de pădure, migdale, nuci, alune tocate foarte mărunt. Și poți amesteca toate astea într-un bol.

Adaugă cacao, scorțișoară, nucșoară și pulsează din nou sau doar amestecă dacă ai folosit făină :)
Apoi pune amestecul făinos într-un castron.
 
Dacă aveți blender, chopper sau robot de bucătărie nu folosiți făină.
Cumpărați muesli, fulgi de ovăz și toate cele și procedați așa cum am făcut și eu.
Zic că rezultatul obținut va fi mult superior celui cu făină obișnuită ;)


6. Din nou: dacă ai blender sau robot sau chopper, urmează pașii de mai jos.
Dacă nu, doar amestecă totul bine într-un bol mare.

Pune în blender:

  •  100 gr de sana
  • 1/4 din amestecul de sfeclă
  • 1/4 din amestecul cu făină
  • 1/2 din esență
  • încă 1/4 din amestecul inițial cu sfeclă
  • și încă 1/4 din cel inițial cu făină
  • 1 ou
  • 1/4 din sfeclă
  • 1/4 din făină
  • iar esență
  • restul de sana
  • ultima pătrime din făină
  • celălalt ou
  • restul de sfeclă
 
 
Dacă nu ai un vas destul de mare pentru toate, împarte în jumătăți amestecul sau pătrimi și urmează pașii.
 


 
 
Pulsează până se amstecă bine și obții o pastă cu o consistență nici prea lichidă nici foarte groasă.
 
 

7. Pune totul într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, pentru o mai ușoară scoatere a prăjiturii din vas.
 
 
8. Lasă tava în cuptorul preîncins (pornește cuptorul încă de când ai început să prepari totul).
 Scoate-o după vreo oră sau ceva mai mult.
Ideea este să fie întărit aluatul la suprafață. 
Nu contează că în interior va fi ceva mai moale.
E normal să fie așa - moale dar nu crud :)
 
Așteaptă cam o oră înainte să încerci să scoți prăjitura din tavă sau să o tai.


După cum se poate vedea și în imagini, eu am tăiat marginile prăjiturii așa încât să obțin un rezultat final perfect pătrat.
Și după cum puteți observa, mijlocul este ceva mai cremos lucru datorat sfeclei, și lucru care face prăjitura încă și mai apetisantă.


Să nu îmi spuneți că nu vă face cu ochiul nici măcar una dintre ele, pentru că știu cât de cochete sunt și dacă nu ai mâncat nimic dulce azi, ar pute deveni chiar "horny" :))


Haideți să vedem și cum stăm cu caloriile pentru întreaga rețetă:
 

  • sfecla: 235
  • fulgii de ovăz: 583
  • muesli: 184
  • ciocolata: 360
  • cacao: 115
  • sana: 120
  • gem: 250
  • ouăle: 100
  • untul: 40
  • făina/coaja de portocală + esența + scorțișoara + nucșoara: 60
 
Asta ne duce la un total de...
2047 calorii pe toată rețeta.
Adică vreo 341 de calorii pentru o porție, dacă împarți prăjitura în 6 bucăți mari.


Să ne gândim cam câte calorii are o bucată mare de brownie.
Hmm... Știu că pare incredibil dar poate trece de 1000 de calorii.
De ce? Pentru că se folosește multă făină pentru aluat, mult unt, de zahăr ce să mai zic?! Tona de ciocolată e la locul ei. So... mda! Eu zic să mergeți pe varianta safe și să alegeți să faceți rețeta asta de brownies. ;;)


Mi-au plăcut enorm. Sunt foarte gustoase. Au puține calorii - de vreo 5 ori mai puține decât clasicele brownies pe care le știm cu toții.
Au și un aspect plăcut dat de culoarea sfeclei.
Și cam prin atât ar putea da de bănuit acest ingredient principal că se află acolo.
Conduce rețeta din umbră și asta este dovedită și de faptul că nimeni dintre cei ce au gustat nu au ghicit și nu au vrut să creadă că sfecla este ingredientul majoritar.
Dar, ca să vă convingeți și voi, știți ce aveți de făcut ;)
 
 


2 comentarii:

  1. M-ai facut curioasa! imediat ce ajung la supermarket, cumpar toate cele necesare si incerc s-o fac :-). Sper sa-mi iasa bine. Te invit intre timp sa incerci una dintre putinele retetele de pe blogul meu: http://lumesievenimente.blogspot.it/search/label/Retete. In caz ca nu merge lnk-ul, le poti gasi la Etchete-Retete. Multumesc!

    RăspundețiȘtergere