Afară ningea liniștit... Sâmbătă de după-amiază. Și dacă tot era așa frig, și dacă tot era octombrie, și weekend, și chef de dulce și mai aveam și vreo 3 gutui sănătoase care-au făcut drumul Craiova-București special pentru mine... Ce putea să iasă din combinația asta dacă nu un desert cald și dulce cu gutui coapte?
Mă declar mai mult decât încântată de rezultat, și trebuie să spun că gutuile coapte sunt de câteva zeci de ori mai bune decât cele crude.
Fie ele și goale pe dinăuntru (la propriu! :)) ). Dacă umplem golul cu ce trebuie, și le-nmuiem "corasonu' " cu căldura din cuptor, drăguțele astea se transformă automat în "the perfect match" pentru papilele noastre gustative.
Pe lângă gustul absolut minunat, timpul de preparare este încă un punct forte al rețetei, căci desertul ăsta aproape că se face singur.
Nu durează mai mult de 10 minute prepararea, la care adaugi timpul cât stau în cuptor.
Așadar, singurul efort pe care l-ai depune ar fi căratul plasei cu cumpărături de la hipermarket :)
Nu știu dacă se poate număra printre deserturile sănătoase pe care le poți prepara într-o după-amiză de sâmbătă. Acest lucru depinde de topping-ul cu care alegi să servești gutuile. Dar pot să garantez că este unul dintre cele mai delicioase deserturi pe care le poți prepara în orice zi a săptămânii, cu puține ingrediente, și în numai câteva minute (plus timpul de coacere).
If you wanna taste a little piece of heaven... Bake quince! ;)
Și dacă tot mă-ntind la vorbă, măcar să spun ceva util. Și cum util ar fi să spun ce și cum am făcut ca să obțin delicioșeniile din imagini, nu mai irosesc pagina și încep să descriu rețeta în cele ce urmează.
Ingrediente:
- vreo 3 - 4 gutui mari
- brânză de vaci cu nuci (Pilos de la Lidl). DAR există și următoarea alternativă: vă faceți propria brânză de vaci cu nuci: Amestecați 300 grame brânză de vaci sau urdă sau cremă de brânză cu puțină miere sau zahăr, cu miez de nucă tocat grosier, cu ceva esență de vanilie și un praf de scorțișoară, exentual și cu câteva stafide.
- puțin unt
- zeama de la 1/2 lămâie mică
- dulceață de vișine (sau de ce vreți voi) - pentru topping
- 1 - 2 mâini de musli cu alune de pădure și alte semințe, sau dacă nu aveți muesli, puteți să puneți ceva migdale sau arahide sau alune sau miez de nucă tocat grosier. Mai adăugați și niște miez de semințe de floarea soarelui nesărat.
- iaurt sau sana - tot pentru topping
Metoda de preparare:
1. Spală gutuile și, fără a le curăța de coajă, taie-le capacul din extremitatea ce mai puțin instabilă.
Pur și simplu le așezi în picioare și pe o parte și pe cealaltă și vezi pe care au o instabilitate mai mare (sau nu au deloc stabilitate) și acolo tai capacul.
Apoi scobește cu un cuțit fiecare gutuie, până reușești să le cam golești de conținut, astfel încât să poți pune umplutura cu brânză de vaci acolo.
Stopește gutuile cu zeamă de lămâie în interior, ca să nu se oxideze.
2. Pe fundul fiecărei gutui, pune un pic de unt.
Pune câte 2-3 lingurițe din brânza de vaci cu nuci în fiecare gutuie.
3. Pune gutuile pe o tavă tapetată cu hârtie de copt, și dă-le la cuptor pentru vreo 45 - 50 min, sau mai puțin, în funcție de cât de repede se înmoaie gutuile.
Eu le-am lăsat ceva mai puțin și nu au fost chiar cât trebuiau să fie de moi.
Țineți cont de faptul că gutuile sunt mult mai tari ca și textură decât merele.
De aici și timpul de coacere mult mai mare.
4. Când sunt gata, adaugă ce topping îți place.
Eu am "îmbrăcat" fiecare gutuie în dulceață de vișine cu lămâie, apoi am presărat niște muesli cu alune de pădure, migdale, arahide, stafide și miez de semințe de floarea soarelui.
Am servit și cu puțin iaurt la final și a mers de minune!
Poți să mai adaugi ceva dulceață în plus și la baza gutuiei, pe farfurie, astfel încât să obții un decor drăguț și să o și ai la îndemână când servești, și să nu te mai tot duci după borcanul cu dulceață.
Pe măsură ce servești și tai din gutuie poți să mai adaugi dulceață (căci în interior o să cam lipsească) și să mai presari și musli și alune ;;)
Mie mi-a adus aminte de gustul copilăriei (aia în care nu am mâncat niciun fel de fruct copt) gutuia asta!
So... merită o șansă și în stomăcelul vostru, zic!
Din punctul de vedere al caloriilor, nu e ăla cu coarne atât de negru cum ați crede.
În funcție de cât de mult gem și musli băgați în topping ar putea și să depășească 500 de calorii.
Dar dacă păstrați o limită, acesta devine un desert dietetic.
Mai ales că fără topping se cam încadrează în 200-300 de calorii.
Dacă nu mă credeți când vă povestesc cât de bun a fost și dacă nu vă lăsați convinși nici de imagini, puneți mâna pe sacoșică și valea la piață să cumpărați gutui, nuci, brânză de vaci și muesli.
Faceți desertul și pe urmă să auzim cuvintele magice.
Eu vă zic poftă mare că știu că o să-l încercați până la urmă ;)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu