Scriu rețeta asta cu stomacul plin și un zâmbet laaarg pe buze.
Drăguța asta mi-a încălzit stomacul și apetitul cu o singură porție iubăreață.
Nu știu cât de bine o să vi se pară că au ieșit pozele, dar pentru gust garantez eu. Iar voi știți că mă puteți înjura oricând aici, pe blog, dacă vorbesc prostii.
Un paradis al contradicțiilor, franțuzismul ăsta deloc sofisticat sau romantic este tovarășul perfect de adus la cină într-o seară friguroasă de octombrie.
Hai să vă prezint și vouă cel mai... gustos invitat pe care trebuie să îl aveți la cină măcar odată luna asta.
Ingrediente:
- 2 flori mici de conopidă (cam 1 kg)
- 400 ml de lapte
- 2 linguri (cam 50 - 60 grame) de unt. Eu am folosit un tip de unt cu ceva mai puține grăsimi decât restul (40% mai exact). Untul ăsta de care vorbesc are vreo 300 kcal la suta de grame so... it kinda is a big deal. Poza de mai jos îl arată în toată splendoarea :)
- 3 linguri făină. Eu am folosit de năut, tu folosești ce fel de făină dorești
- 3 linguri de mălai grișat
- 300 - 400 grame telemea de oaie sau de vacă.
Metoda de preparare:
1. Înainte de toate, pornește cuptorul, astfel încât să aibă timp să se încingă cât prepari tu restul.
Rupe conopida în bucățele și spal-o bine.
Pune-o într-o cratiță cu apă și sare și las-o până ce apa începe să fiarbă, plus încă vreo 5 minute după asta.
(Conopida nu trebuie să se înmoaie de tot.
Trebuie să rămână fermă și doar să se gătească puțin).
2. Între timp, fierbe laptele.
3. În altă cratiță, topește untul la foc mic și toarnă peste un pic din laptele fierbinte.
Adaugă făina treptat, amestecând constant și făcând tot posibilul să eviți formarea de cocoloașe.
La final, toarnă peste acest amestec laptele cald și mai lasă vreo 2 minute pe foc, amestecând.
Ia de pe foc și aruncă în amestec jumătate din brânza rasă.
Ideal ar fi ca brânza să fie ceva mai grasă.
Gratinul nostru va ieși mai cremos și dacă brânza aleasă este și sărată, va fi mult mai gustos.
4. Amestecă restul de brânză rasă cu mălaiul.
5. Toarnă cam 1/4 din amestecul cu jumătate din brânză, lapte și unt pe fundul vasului pe care urmează să îl dai la cuptor.
6. Așază în tavă buchețelele de conopidă scurse bine de apa în care au fost gătite.
7. Toarnă restul de sos peste conopida din tavă.
8. Presară brânza rasă amestecată cu mălai.
Pune din loc în loc în tavă câte o bucățică mică de unt.
9. Dă tava la cuptor și lasă acolo până ce conopida de dedesubt este gătită bine (deci moale), iar cea de la suprafață este rumenă și ușor crocantă.
Știu că poate unii dintre voi se vor speria de faptul că am folosit unt și brânză ceva mai grasă și mai sărată.
Alții vor râde de obsesia mea fat-free lăsată mai moale.
Dar învăț zilnic câte ceva despre o nutriție corectă și despre mine.
Și, sincer, nu vreți să suportați consecințele unui stomac lenevit pentru că primește numai "mâncare de bebeluși", cum ar spune endocrinologul meu.
Așa că... din când în când, mai rar, ce-i drept și numai când e frig și ai făcut un picuț de sport, nu e rău și e chiar indicat să consumi și grăsimi.
Gust un pic sărat.
Textură moale și aproape cremoasă în interior și crunchy la exterior.
Acesta este genul de combinație care mă dă pe spate de fiecare dată.
Și dacă sunteți fan brânză, uitați de combinație sau de textură.
Just do this!
Sigur o să vă placă mult.
Despre calorii nu sunt multe de zis.
- 300 calorii - untul folosit
- 160 calorii - laptele
- 160 calorii - făina
- 150 calorii - mălaiul
- 900 calorii - brânza
- 250 calorii - conopida
1920 calorii.
Cum eu am porționat în patru, asta înseamnă 480 calorii de căciulă, cu se zice.
Nu e foarte mult, zic eu.
Partea cu "Don't do this every day!" vine din faptul că avem ceva mai multe grăsimi decât în alte rețete.
Dar în niciun caz din conținutul caloric.
Oricum, eu sunt mai mult decât mulțumită de gustul obținut.
De aceea mi-am și permis să postez micul franțuzism aici de față.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu