duminică, 21 septembrie 2014

CAO Cake - Sugar free



Ceva dulce în fiecare zi. Se pare că a devenit o misiune să mă răsfăț cu desert în fiecare zi și să las cântarul indiferent. Până la urmă, avem nevoie de dulce dar starea noastră de bine e un scripete în care partea delicioasăul  și cea "arătoasă" trebuie să rămână în echilibru.

Acum, mergând la rădăcină, ceea ce trage în jos partea gustoasă  și pune în aer orice încercare de a face lucrurile într-o manieră dietetică, acest drăcușor al unui stil de viață sănătos, este zahărul. Sigur că mai sunt mulți ca el, dar acesta este primul împotriva căruia vom lupta și pe care îl vom trimite înapoi în iadul kilogramelor în plus.


Așadar, cu câteva standarde bine așezate-n portofelul din colțișorul critic al conștiinței, am început audițiile pentru un nou actor principal în rolul de îndulcitor. 
Drumul a fost lung, mulți au cedat probelor la care au fost supuși. Dar în final a existat un loc unu. Un dulce, aromat și sănătos câștigător! Banane foarte coapte, lapte și câteva curmale hidratate în același lapte. Tripletele astea blenduite cu un pic de vanilie pot face protagonistul high quality al oricărui desert de succes.

Hmm... dar care să fie scenariul? În ce film să joace pentru prima dată respectabilul nostru actor?
O prăjitură cu morcov, măr și portocală părea ecranizarea perfectă în care să adăugăm dulcele nostru star.

Destul cu toată vorbăria aceasta! Să trecem la treabă, zic!

Ingrediente:
  • 4 morcovi mari (cam 400 grame)
  • 150 - 200 grame  făină de năut (sau alt tip de făină. Dacă vreți să faceți lucrurile gluten-free, făina de năut is the way to go).
  • 5 - 10 curmale
  • 2 banane coapte bine și duuulci.
  • vreo 300 ml lapte
  • 2 ouă
  • 3 - 5 linguri de scorțișoară
  • 1 vârf de cuțit de nucșoară
  • 2 mere mari
  • 2 portocale
  • 5 - 10 grame praf de copt
  • esență de vanilie



Mod de preparare:

1. Pentru prima etapă ai nevoie de curmale, lapte, esență de vanilie, banane.
Bananele trebuie să fie foarte coapte. 
Aproape de punctul în care le-ai arunca. 
Atunci sunt cele mai dulci. 
Curmale găsești la Lidl.
Costă vreo 3-4 RON 250 de grame.
Pune 5 - 10 curmale sau mai multe în funcție de cât de dulce vrei să fie prăjitura.
Poți măsura laptele cu un pahar de vreo 300 - 350 ml cam ca cel din imagine, folosit de mine :).
Îți va fi de folos la măsurarea făinei.


Pentru a prepara îndulcitorul nostru natural, vom lăsa curmalele cu sâmburii scoși și mărunțite, în lapte. După vreo 1 - 2 ore, le adăugăm bananele tăiate felii și esența de vanilie.
Blenduim tot amestecul și obținem o pastă soft și foarte dulce.
Dacă nu vreți să folosiți acest îndulcitor puteți pune ceva miere în lapte, sau ceva sirop de arțar. Ar trebui să meargă. Plus că și cele două variante amintite mai sus sunt o alternativă mult mai bună decât zahărul.

 
2. Pentru etapa a 2 - a vom avea nevoie de ingredientele uscate.
Eu am ales făina de năut, care are tot cam atâtea calorii ca și făina normală. Principala diferență este că nu conține gluten.
Unde mai pui și că are mult mai puțini carbohidrați, deci un indice glicemic mai mic. 
O găsiți în orice Plafar sau magazin de produse bio.
Costă vreo 8 RON 500 grame.
Și este produsă și în România.

Cât despre scorțișoară, eu am pus ceva mai multă, pentru că îmi place aroma pe care o aduce prăjiturii.
Dar tu poți, în mod evident să ajutezi cantitatea în funcție de preferințele tale.

La nucșoară va trebui să ai grijă.
Pune doar un vârf de cuțit, căci are o aromă destul de puternică.
Dar bine ar fi să pui totuși acel vârf de cuțit.
Chiar face diferența!


Amestecă ingredientele uscate.
Ideal ar fi să pui u pahar de făină. Și să măsori cu același pahar de 300 - 350 ml cu care ai măsurat laptele.


3. Rade morcovii și merele pe răzătoarea mare.
Taie mărunt portocalele, după ce le-ai curățat de coajă și ai îndepărtat pielițele.
Amestecă aceste 3 ingrediente și rade un pic de coajă de portocală în amestec.


4. Adaugă amestecul de ingrediente uscate peste cele rase.
Amestecă cu mâna cât poți de bine, până obții ceva ce arată cam ca în imaginea de mai jos.

5


 5. Bate bine ouăle cu un praf de sare.
Praful de sare se adagă oricărei prăjituri pentru a intensifica gustul.


6. Toarnă ouăle peste amestecul de la pasul 4.
Și omogenizează cât poți tu de bine.
Dacă ți se pare că nu s-au combinat foarte bine, este de preferat să amesteci cu mâna.

Adaugă și 3/4 din "pasta" din lapte, curmale și banane.
Omogenizează.



7. Toarnă compoziția într-o tavă.
Eu am folosit o formă de tort cu pereți detașabili, dar evident că merge să folosiți orice alt tip de tavă.


8. Dați totul la cuptorul preîncins vreo 30 minute.
Lăsați 1 h în cuptor.
Ideal ar fi să verificați după 45 de minute dacă este gata.
Cum faceți lucrul acesta?
E simplu: inserați un cuțit în mijloc și dacă acesta iese curat înseamnă că este gata.
O altă variantă este să așteptați până se rumenește bine pe deasupra și se întărește un pic.
Acesta este un alt indicator al faptului că prăjtura este gata.


Acum să vorbim un pic despre frumusețea din imagine.
Ce pot să zic...
Păi pot să zic multe dar am să încerc să fiu cât se poate de concisă în a vă oferi toate informațiile de care aveți nevoie pentru a vă hotărî sa faceți câțiva pași până-n bucătărie.

În primul rând, se face foarte ușor.
Faptul că am scris destul de mult la partea de metodă nu are nicio legătură cu gradul de dificultate al rețetei, ci mai degrabă cu dorința mea de a detalia cât mai bine procesul. :)

Timpul efectiv de preparare nu ar trebui să fie mai mare de 30 de minute, timp în care, bine ar fi, să aveți cuptorul pornit.
La acestea se adugă încă vreo 60 de minute pentru coacere, când puteți foarte bine să vă vedeți de treabă.

Ca o paranteză: de asta îmi și place atât de mult să gătesc chestii care necesită coacerea în cuptor.
Economisesc mult timp.
Nu este nevoie să stau tot timpul lângă preparat să nu cumva să se ardă or smth.

A! Și ca o observație, gaura din mijloc pe care o puteți observa în imagini este o dovadă a cât de lene mi-a fost să spăl un cuțit mai mic cu care să verific dacă este gata prăjitura. 


Despre gust...
Pfff... Aș putea scrie pagini!
Oricum combinația de măr, morcov și portocală mi-a încântat papilele gustative indiferent de contextul în care am folosit-o. 
Dincolo de exteriorul rumen creat de făina folosită, se află combinația asta demențială. Se află un interior extrem de soft și delicios.
Ca să nu mai vorbesc de momentul când prinzi câte o bucățică de portocală.
Atunci lucrurile se îndreaptă într-o direcție care nu poate să ducă decât în paradisul fresh al citricelor cu gust dulce acrișor.


Aromă?
Yes, sir!
Și cum ar putea fi altfel ținând cont de toată scorțișoara, nucșoara, esența de vanilie, coaja de portocală și restul nebuniilor puse în această prăjitură.

Cum a început să se încingă un pic aluatul în tavă, cum s-a dezlănțuit mireasma asta criminală cu care a trebuit să mă lupt ca să nu dau gata prăjitura așa... pe jumătate coaptă cum era. :))


Am lăsat prăjitura să se răcească un pic și am și dat gata o felie mare!

Precizare:
Ies cam 6 felii. Fiecare porție are în jur de 200 de calorii după calculele mele.
Deci nu e tragedie dacă mâncați vreo 2 felii odată.
Atâta timp cât fenomenul ăsta se întâmplă o sngură dată în scurta viață pe care o va avea prăjitura la voi în frigider...


Se păstrează foarte bine în frigider vreo 3 - 4 zile.
Așa că desertul pe jumătate de săptămână vă este asigurat.

Și pot să garantez că nu vă veți plictisi să aveți 3 - 4 zile la rând un același desert la masă.


CAO - ul ăsta merge în foarte multe combinații și deci puteți servi într-o grămadă de feluri.
Este delicios simplu.
Merge de minune cu iaurt.
Un pahar cu lapte? De ce nu cu o felie de CAO alături.
Sos de fructe? Good idea.
O cremă cât mai low calorie de ciocolată? Even better.
Până și cu cremă de brânză am ajuns să o servesc cam prin ziua a treia.



Cam ca în imaginea de mai sus arăta prăjitura după ce am dat gata vreo 2 porții (nu în același timp, of course).
Am mâncat-o în loc de mâncare.
Așa hrănitoare a fost!


Vă spuneam la un moment dat să folosiți doar 3/4 din amestecul dulce cu lapte și banane în aluat.
Adevărul este că eu am păstrat acea parte din amestec pentru a crea un creme fraîche cu care am servit prăjitura inițial.


Cum am procedat?
Păi am amestecat vreo 50 de grame de mozzarella tăiată bucăți cu mixul cu banane și lapte, am adăugat un pic de Ricotta (sau urdă) și am blenduit.

A ieșit o super cremă care a mers perfect cu prăjitura mea!

Voi puteți să îi faceți orice fel de cremă sau glazură doriți și să o serviți exact așa cum vă place.
Oricum, sunt sigură că veți fi încântați de rezultat.


Tot ce mai vreau să mai spun este că această prăjitură face parte tot din bucket-ul experimentelor mele reușite și că nu o să regretați nicio secundă dacă o veți încerca.

Până la următoarea postare, 
Have fun și nu poftiți! Gătiți! ;)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu