marți, 26 august 2014

Cremă de conopidă cu măr și un piure condimentat de morcovi

Ceva creativ...
Îmi tot bat capul de câteva zile cu o combinație care mă urmărește peste tot: în autobuz, la muncă, la shopping... până și somnul mi-e tulburat de ideea asta maniacă! Așa că mă hotărâi în sfârșit în seara asta să intru în bucătărie și să dau lupta finală. Cine a câștigat lupta? Nu vă spun! Las imaginile să vorbească :)



Așaaa... Și acum dacă tot v-am convins să dați o șansă nebuniei sănătoase... Hai să vedem cum se face!                                                                

Ingrediente:
 
-> Pentru piureul condimentat de morcovi:
                    - 250 gr morcovi
                    - 1/2 linguriță rozmarin marunțit (pachet, nu neapărat proaspăt)
                    - 1 linguriță rasă de cimbru
                    - 1/2 linguriță pudră de chilli (sau mai mult dacă vă place mai condimentat)
-> Crema de conopidă cu măr:
                    - 2 mere verzi sau galbene (Golden e o aleger bună)
                    - vreo 300 grame de conopidă (după ce i-ai tăiat cotoarele si ce mai are în plus)
                    - 3 linguri iaurt simplu
                        - 50 grame (vreo 2 linguri) de brânză de vaci
                        - 5 - 10 grame de unt cu puține grăsimi
                   - semințe  mix pentru salată (opțional - pentru servire)


Metoda:
  • Rupe conopida în bucățele și spală-le bine.
  • Curăță și spală morcovii. Dacă sunt mai groși, cel mai bine este să îi tai pe lungime odată și dacă sunt și foarte lungi înjumătățește-i ca să fiarbă mai repede.
  • Lasă merele întregi cu tot cu coajă. Doar spală-le și dă-le pe jumătate.
  • Pune toate cele 3 ingrediente într-o cratiță și acoperă cu apă.
  • Dă totul la fiert (cu capac eventual).
  • Atenție mare la cratiță! Mai aruncă un ochi din când în când la mere, pentru că astea se fierb destul de repede și nu vrei să ti se împrăștie prin cratiță și să nu mai rămâi cu nimic din ele.
  • Scoate merele când încep să se înmoaie și eventual curăță-le de semințe.
  • Scoate și morcovii până nu se fac piure acolo în cratiță. Ideal ar fi să aibă înca forma cu care i-ai pus acolo.
  • Într-o tigaie neaderentă încinge foarte puțin unt și pune morcovii aproape fierți. Adaugă și pudra de chilli, cimbrul și rozmarinul.
  • Lasă câteva minute (cam 5-6) apoi ia tigaia de pe foc și las-o acoperită deoparte ca să se întrepătrundă aromele cât mai bine.
  • Când s-a înmuiat bine, ia conopida din cratiță și pune-o într-un alt vas.
  • Procesează conopida cu un blender sau mixer vertical până devine cremoasă.
  • Adaugă iaurtul, branză de vaci și mărul fiert.
  • Blenduiește din nou.
  • Separat, într-un alt vas, proceseaza morcovii într-un piure cremos.
  • Pentru servire poți folosi o formă de prăjituri (cum am făcut eu) și să pui întâi stratul de piure și apoi pe cel de cremă.   
  • Poți adăuga și o linguriță de mix de semințe de dovleac, pin, floarea soarelui, in, chia.
  • Iese 1 porție maxim 2.
  • Conținutul caloric este foarte scăzut (cam 250 de porție), ca și lipidele și grăsimile so... No worries, ladies! Dar este un fel de mâncare ușor și consistent în același timp.
  • Știu că s-ar putea să vă sune ciudat, dar eu zic să dați o șansă combinației. Gustul de morcov condimentat și ușor (sau mai mult) picant și crema ușoară și dulce-acrișoară de conopidă merg foarte bine împreună. Iar pentru cei ce trec prin chinurile dietei este un adevarat festin.
  • Good luck and ask if something is not clear!

2 comentarii: